Cercetarea
◊ Rezolutia Parlamentului European privind viitorul demografic european 2007/2156(INI) prevede: «infertilitatea este o boala recunoscuta de OMS si poate avea efecte grave, cum ar fi depresia; subliniaza ca rata infertilitatii este in crestere, atingand in prezent aproximativ 15% din cupluri; invita statele membre sa garanteze cuplurilor dreptul de acces universal la tratament impotriva infertilitatii».
◊ Statisticile europene arata ca un cuplu din sase se confrunta cu dificultati in a concepe un copil, avand nevoie de ajutor medical.
◊ Studiile de specialitate atesta ca efectele in plan psiho-social ale persoanelor afectate de infertilitate sunt comparabile cu trairile persoanelor afectate de cancer.
◊ Conform unui studiu facut de colaboratorii nostri specializati in drept, in celelalte tari ale Uniunii Europene exista o legislatie clara referitoare la reproducerea asistata medical, iar costurile procedurilor necesare sunt incluse in programele de sanatate publica – statul finanteaza pana la sase incercari de fertilizare in vitro sau inseminari artificiale per cuplu.
◊ In schimb, cetatenii romani trebuie sa plateasca integral pe cont propriu procedurile medicale de tip inseminare artificiala (IA) sau fertilizare in vitro (FIV), inclusiv analizele preliminare si medicatia aferenta. Costurile sunt uriase in raport cu veniturile medii ale unei familii din Romania, pretul global al unei tentative de FIV variaza intre 2.500 si 4.500 de euro. O procedura de tip IA / FIV reprezinta o experienta extrem de dificila pentru un cuplu, in plan fizic si mai ales psihic, care se accentueaza dramatic atunci cand la aceste dificultati se adauga un obstacol insurmontabil de ordin financiar.
Planificarea
Durata: 2008 – 2010
Scop: responsabilizarea opiniei publice si politice asupra impactului medical, social si psihologic pe care infertilitatea il are pentru 15% din populatia aflata la varsta reproductiva.
Obiective:
◊ mediatizarea cauzei infertilitatii si aducerea acesteia pe agenda publica si politica din Romania;
◊ informarea si constientizarea cuplurilor infertile privind aspectele medicale si psiho-sociale pe care afectiunea lor le implica;
◊ acordarea de asistenta si consiliere cuplurilor cu probleme de fertilitate;
◊ cresterea vizibilitatii Asociatiei SOS Infertilitatea;
◊ responsabilizarea autoritatilor si a clasei politice pentru a initia un cadru legislativ privind reproducerea asistata si pentru garantarea dreptului de acces la tratament impotriva infertilitatii si introducerea procedurilor inseminare artificial si fertilizare in vitro in programele nationale de sanatate, conform reglementarilor europene.
Criterii de evaluare:
◊ feed-back al reprezentantilor mediului politic si gradul in care acestia se vor implica in crearea unui cadru legislativ in domeniul reproducerii asistate medical;
◊ numarul de: aparitii media, persoane expuse materialelor informative, voluntari participanti in activitatile campaniei, semnatari ai petitiei initiate in cadrul campaniei.
Publicuri tinta:
◊ cuplurile infertile (15% din populatia aflata la varsta reproductiva);
◊ publicul larg: persoane cu varsta curinsa intre 18 si 60 de ani, din mediul urban si rural;
◊ autoritati ;
◊ media;
◊ cadrele medicale din domeniul reproducerii asistate medical.
Mesajul cheie utilizat:
Infertilitatea este o boala ( nu un capriciu sau o alegere voluntara!)
A avea un copil NU trebuie sa fie un lux! ( suntem contribuitori la asigurarile de sanatate, avem dreptul sa accedem la ajutor medical in lupta cu boala.)
Comunicare:
◊ moduri de comunicare - vizuala, scrisa, orala, prin mijloace electronice;
◊ canale de comunicare - tv, radio, online, print, conferinte, evenimente, retele sociale (FaceBook, Twitter, LinkedIn, …), direct mailing, blog colectiv informativ
http://www.infertilitate.com" onclick="window.open(this.href);return false; si forum pentru pacienti
http://forum.infertilitate.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
◊ Suport de comunicare - pliante, brosuri, banner, e-bannere, rapoarte, mape de presa, articole de presa, prezentari, newsletter bilunar, flah info, comunicate de presa, carti postale ilustrate cu fotografii si mesaje de speranta ale familiilor care au invins infertilitatea.
Atat identitatea vizuala cat si materialele de promovare au fost create pro bono de catre membri si voluntari ai Asociatiei.