cristina_16 wrote:Tocmai asta e problema, doctorii romani.
Ce m-ar interesa sunt lucrurile practice, propriu-zise pe care le-ati facut voi si daca ati reusit.
NU am inteles foarte bine, dupa laparoscopie e bine de incercat pentru bebe? sau de indus menopauza ?
Cristina, practic: al meu e un caz clasic de endometrioza.
A inceput la 10 ani, cu pubertate precoce si durerile atroce specifice la menstruatie. M-am plimbat pe la Bucuresti pe la multi medici atunci, mari somitati, verdictul a fost ca eram prea tanara pentru tratament hormonal, le-au spus alor mei sa ma lase sa ma chinui, ca nu o sa mor. Pe scurt, malpraxis, nu m-a bagat nimeni prea serios in seama.
De la 17 la 27 de ani am luat contraceptive, cu pauzele de rigoare. A fost mai bine. Apoi am intreprupt de nevoie, ca am decis ca vrem un copil. Toate bune si frumoase, doar ca nu se intampla nimic de aproape un an. Dupa multe plimbari inutile pe la diversi ginecologi, a urmat un teanc propriu-zis de analize de infertilitate in decurs de cateva luni, toate la fel de bune. Pentru ca sunt o fire cerebrala, nu am inghitit povestea cu infertlitatea inexplicabila, asa ca am facut laparoscopie exploratorie. Diagnostic: endometrioza severa.
Dupa aceea a urmat tratamentul cu Diphereline 3.75 mg - 3 luni. Poti sa citesti despre el, ce e si ce face, gasesti prospectul pe net. E cel mai indicat, in opinia mea, in tratamentul endometriozei. Am studiat putin inainte sa-l iau, variantele celelalte erau si mai nasoale. Experienta e crunta, greu de descris, dar daca ai endometrioza si vrei un copil, trebuie sa iti faci curaj. Efectele adverse le vezi in prospect. Eu le-am bifat pe toate, inclusiv metabolism distrus. Dar fiecare persoana reactioneaza diferit, sunt si femei care il tolereaza mai bine. Depresia indusa a fost totusi reversibila, a trecut de la sine dupa ce am terminat tratamentul.
Sansele maxime sunt daca faci FIV cat mai curand dupa acest tratament hormonal. Eu am fost poate prea optimista. Cum spuneam, majoritatea pacientelor reusesc sa ramana insarcinate natural in primele cateva luni dupa tratament. Dupa aceea endometrioza incepe sa faca iar ravagii prin abdomen.
Acum sunt in plin tratament pentru primul FIV (protocol lung), am in spate ceva stimulari si inseminari intra-uterine fara rezultat.Sa imi spui daca mai vrei sa stii ceva specific despre tratament sau medici sau despre afectiunea in sine.