Finantare pentru FIV - Primaria Municipiului Bucuresti

Informatii si discutii despre proceduri de fertilizare in vitro si inseminare artificiala, despre medici si tratamente, in Romania & abroad.
Avatar utilizator
SOS Infertilitatea
Administrator
Mesaje: 9873
Membru din: Vin Sep 11, 2009 2:03 pm
Contact:

Finantare pentru FIV - Primaria Municipiului Bucuresti

Mesajde SOS Infertilitatea » Lun Mar 26, 2018 4:03 am

Primaria Municipiului Bucuresti propune initierea proiectului „O sansa pentru cplurile cu infertilitate”.

Discutii detaliate pe grupul Facebook: https://www.facebook.com/groups/sustinS ... 514312694/ si https://www.facebook.com/groups/sustinS ... 596992694/
I always wondered
why somebody didn’t do
something about that,
then I realized
I AM SOMEBODY.

[...and you, and you!]

Grup FB infertilitate
Grup FB adoptie
Grup FB sarcina & parenting

Pagina FB infertilitate
Pagina FB adoptie
Pagina FB a initiatoarei Asociatiei


Imagine ... Imagine... Imagine ... Imagine ...Imagine ... Imagine... Imagine

Avatar utilizator
jurnaldefiv
Mesaje: 2348
Membru din: Mie Feb 08, 2017 12:28 pm

Re: Finantare pentru FIV - Primaria Municipiului Bucuresti

Mesajde jurnaldefiv » Lun Mar 26, 2018 8:38 am

SOS Infertilitatea scrie:Primaria Municipiului Bucuresti propune initierea proiectului „O sansa pentru cplurile cu infertilitate”.

Discutii detaliate pe grupul Facebook: https://www.facebook.com/groups/sustinS ... 514312694/ si https://www.facebook.com/groups/sustinS ... 596992694/


Laudabila initiativa D-nei Firea, chiar auzisem zilele astea la radio, ca a propus ca tratamentele si procedurile de fertilizare in vitro sa fie decontate integral.... ar fi o mare victorie. Sunt convinsa ca a contat si faptul ca e o femeie care a trecut prin asa ceva.
eu 36, el 28, vrem bebe din 2015 (Nov 2015 sonoHSG Medicover, trompe permeabile). 2016 start investigatii. Mai/Iun/Iul 2016 - 3 IA pe ciclu natural (Giulesti), nereusite. Oct 2016 histeroscopie (Giulesti), uter ok.
FIV1 Dec 2016 (Giulesti): 8 embrioni z5 - 2 blasto transferati, 6 morule congelate. ET1 Dec 2016, beta pozitiv, SOE 4s.
FET2 Mar 2017, beta negativ. FET3 Aug 2017, beta negativ.
Oct 2017 sonoHSG (Columna), hidrosalpinx stang, suspect dreapta. Nov 2017 laparoscopie (Giulesti), hidrosalpinx bilateral, clipare ambele trompe.
Ian 2018 - ultimii 2 embrioni decongelati cu o zi inaintea ET nu si-au continuat evolutia (au ramas morule pana in z6). ET anulat, FIV1 se incheie aici.
FIV2 Martie 2018 - Unica (Praga): 2 embrioni z3 perfecti transferati, 3 blasto congelati.
ET4 Martie 2018, beta negativ.
Urmeaza FET... daca totul e bine, in Iunie; dar mai intai refacem histeroscopia (Mai). Doamne ajuta-ne in continuare.

Avatar utilizator
SOS Infertilitatea
Administrator
Mesaje: 9873
Membru din: Vin Sep 11, 2009 2:03 pm
Contact:

Re: Finantare pentru FIV - Primaria Municipiului Bucuresti

Mesajde SOS Infertilitatea » Mie Mar 28, 2018 5:16 am

Discutii foarte intense pe grup, pe forum doar arhivam:

#finantareFIV_PMB Am promis punct de vedere scris luni dimineata, am trimis luni dimineata.

Catre: Dna Gabriela FIREA,
Primar General al Municipiului București 26 martie 2018

Stimata Doamna Primar General,


Va scriem pentru a va multumi pentru initierea proiectului „O Sansa pentru cuplurile cu infertilitate” si pentru a va face si in scris sugestii de ameliorare a proiectului de hotarare, inainte ca acesta sa fie votat in Consiliul General al Municipiului Bucuresti.

Experienta care dureaza de cativa ani buni in privinta Subprogramului FIV al Ministerului Sanatatii ne arata ca este mult mai bine sa se plece cu o baza corecta, modificarile uterioare dovedindu-se mult mai dificil de implementat. Va rugam sa tineti cont de sugestiile noastre, acestea vin atat din experienta asociativa, cat si din solicitarea de feedback din partea membrilor grupului SOS Infertilitatea de pe Facebook, grup format din peste 10.000 de persoane avand ca arie de interes infertilitatea.

Astfel, citind cu atentie proiectul de hotarare, am constatat cateva aspecte din cauza carora avem indoieli ca proiectul, in forma actuala, va functiona fara probleme. Primul si cel mai important dintre acestea este acordarea in trei transe a voucher-ului reprezentand finantarea. Desi intelegem rationamentul din spatele acestei decizii (la marea majoritate a procedurilor se ajunge la cel putin un embriotransfer, insa exista si proceduri care se opresc dupa stimulare, proceduri cu punctie „alba” / fara ovocite, proceduri in care ovocitele nu se fertilizeaza, proceduri in care nu exista embrioni viabili pentru transfer s.a.m.d.), opinia noastra este ca acea cronologie de acordare defalcata a voucher-erelor prevazuta la art. 2 este imposibil de realizat practic. Concret, se spune ca al doilea voucher in valoare de 3.600 de lei se acorda, in baza unei scrisori medicale, „inainte de punctia ovariana” iar al treilea voucher se acorda, in baza unei scrisori medicale, „inainte de embriotransfer” - insa intre punctia ovocitara si embriotransfer exista un interval de 3 sau maximum 5 zile, imposibil de prelungit. Un cuplu care, de exemplu, face punctia ovocitara vineri va avea, de regula, transfer de embrioni dupa 72 de ore, adica luni (si abia luni dimineata ar avea certitudinea ca embrionii au evoluat iar embriotransferul are loc) – cand si cum ar putea sa obtina voucher-ul?

Perioada fertilizarii in vitro este una foarte incarcata emotional, credem ca aceste cupluri nu au nevoie de un factor suplimentar de incertitudine si stres. Apreciem faptul ca documentele din cadrul Proiectului se pot transmite inclusiv electronic, insa termenele raman chiar si asa prea scurte si dificil de respectat. Va rugam sa se propuna o solutie care sa ofere voucher-ul integral din start, cu obligatia restituirii eventualelor tichete neutilizate si a redistribuirii acestora de catre PMB.

De asemenea, mentionam ca embriotransferul este o procedura rapida si mai putin complicata tehnic si, deci, inevitabil mai ieftina decat etapele anterioare – trebuie prevazuta posibilitatea ca tichetele acordate pentru aceasta a treia etapa sa poata fi eventual folosite pentru etapele anterioare, altfel clincile ar fi obligate sa factureze embriotranferul in sine cu 3.600 de lei, pentru a putea incasa banii.

De asemenea, consideram ca este de datoria noastra sa va semnalam ca varsta feminina de maximum 45 de ani (care inseamna in fapt 45 de ani si 11 luni, cf. legii) este una foarte inaintata din punct de vedere reproductiv. Noi, Asociatia SOS Infertilitatea, sustinem toate femeile care vor sa devina mame, insa biologicul este implacabil, statisticile internationale realizate pe sute de mii de paciente arata ca sansele de reusita cu ovocite proprii la aceste varste sunt extrem de reduse, spre inexistente.

O solutie pentru femeile cu varsta de peste 40 de ani si/sau rezerva ovariana epuizata ar fi sa se permita finantarea inclusiv a procedurilor cu material genetic de la tert donator, proceduri care se realizeaza legal in tara noastra, cu ovocite prelevate in Romania de la donatoare non-anonima dupa contract notarial sau cu ovocite de la donatoare anonima importate de la banci de ovocite din afara Romaniei, cu acordul Agentiei Natonale pentru Transplant; mentionam ca inclusiv multe femei tinere au nevoie de ovodonatie, menopuaza prematura fiind o conditie medicala din ce in ce mai frecventa. De asemenea, foarte multe cupluri au nevoie de sprematozoizi donati, procedura realizata legal in Romania, in conditiile mentionate anterior. Scopul proiectului este acela de a ajuta cuplurile sa aiba copiii doriti si de a sprijini natalitatea – detaliile biologice privind felul in care acesti copii ajung in bratele parintilor lor (prin conceptie cu gameti proprii sau cu gameti donati) tin strict de decizia cuplului si de recomandarea medicului. Va propunem deci ca limitarea „cuplu autolog” sa fie eliminata din conditiile Proiectului, pentru un acces cat mai nediscriminatoriu al pacientilor la finantare si pentru evitarea irosirii banului public pe proceduri cu gameti proprii, cu sanse practic inexistente.

O alta solicitare este sa introduceti in proiectul de hotarare o prevedere care sa limiteze clinicile in solicitarea de co-plata de catre pacienti in cadrul acestui proiect. Experienta din Subprogramul FIV al Ministerului Sanatatii arata ca, in conditiile in care era prevazut ca punctia este platita prin Subprogram, au existat clinici care au solicitat pacientilor co-plata separat pentru „spitalizare in regim ambulator” in ziua punctiei (practic, pentru stat in pat dupa interventie) sau chiar pentru anestezia de la punctie, desi aceste proceduri fac in mod evident parte din ansamblul punctiei ovocitare in sine, deja platite. Trebuie prevazute limitari care sa protejeze pacientii de surpriza ca in unele clinici vor plati procedura aproape la fel de mult ca in conditiile in care nu ar fi beneficiat de voucher.

Mentionam de asemenea inadvertenta la nivel de curs valutar „10.800 de lei, echivalentul a 3.000 de euro”, care apare de doua ori in document.

In mare, acestea sunt observatiile noastre, de care va rugam sa tineti cont in elaborarea formei finale, aprobate, a Proiectului. Asociativ, ne dorim, de asemenea, campanii de informare si de educare pe tema fertilitatii precum si sprijin in alte proiecte organizationale, insa despre acestea va vom scrie solicitari separate.

Va uram mult succes in implementarea Proiectului si va asiguram de mediatizarea acestuia pe toate canalele noastre asociative (pagina web, forum, pagini si grupuri FB, newsletter). Va multumim si ramanem la dispozitia dvs. pentru orice informatii complementare.

Cu deosebita consideratie,

Nicoleta Cristea-Brunel,
Coordonator Asociatia SOS Infertilitatea
contact@vremcopii.ro
I always wondered
why somebody didn’t do
something about that,
then I realized
I AM SOMEBODY.

[...and you, and you!]

Grup FB infertilitate
Grup FB adoptie
Grup FB sarcina & parenting

Pagina FB infertilitate
Pagina FB adoptie
Pagina FB a initiatoarei Asociatiei


Imagine ... Imagine... Imagine ... Imagine ...Imagine ... Imagine... Imagine


Înapoi la “PROCEDURI”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 6 vizitatori