by LaviniaAlexandra » Mon Oct 21, 2013 3:11 pm
am mai convins doua prietene si pe soacra mea sa scrie la minister.
am citit asta si m-am gandit la voi:
Mai țineți minte celebrele povești de pe la inundații, cu câte-un grup de sinistrați care stau pe băncuță, uitându-se plictisiți la soldații care le scot apa din case? Oare ce-or vorbi ei, acolo, în timp ce așteaptă ca alții să îi – cum se zice la noi, în România – “rezolve”?
Parcă-i și aud:
- Ai văzut, mă, Vasile, că, până la urmă, o venit cineva să ne salveze?
- Am văzut, mă, bine că o venit, că mai aveam un pic și ne înecam.
- Păi, tu știi, mă câtă apă am înghițit io, până m-o dat soldatu’ cela blonduț jos din pat și m-o scos afară, în curte?
- Din pat te-o luat, mă?
- Din pat.
- Păi, di ce nu te-ai dat și tu jos? Io m-am dat, așe să știi.
- Păi, di ce să mă dau, mă, singur jos din pat? Ce, mă plătește pe mine cineva să fug io singur din calea apei? Nu mă plătește, mă. Nu e treaba mea să mă salvez, e treaba statului, m-ai înțeles, mă, Vasile?
- Te-am înțeles, mă, Gheorghe. Auzi, da’ îl vezi pe soldatu’ cela mai brunețel, de-acolo?
- Îl văd. Ce-i cu el?
- Ori nu prea îi place munca, ori îi cam obosit. Io mă gândesc că poate ar fi bine să… da’ să nu te superi că-ți zic…
- Să ce?
- Să-l ajutăm. Să punem și noi umărul și să scoatem și noi apă din casele noastre.
- Nu e treaba mea, mă, Vasile, să pun umărul. Păi, ce, el o venit să mă ajute pe mine astă toamnă, la câmp, când am adunat porumbul?
- N-o venit.
- Păi, vezi? Și io de ce să-l ajut pe el?
- Păi, pentru tine scoate apa din casă.
- O fi scoțând-o pentru mine, Vasile, da’ ăsta e serviciul lui, nu al meu. Fiecare cu serviciul lui, m-ai înțeles?
Mda. Cam așa gândesc oamenii inerți și neimplicați, care așteaptă tot timpul să vină cineva să-i scoată din belea. De partea cealaltă sunt cei activi și implicați, care, în loc se se plângă, își suflecă mânecile și se apucă singuri de treabă. Ăia care, în loc să înjure la nesfârșit primăria, pun mâna și-și dau singuri zăpada din fața blocului și care au și tot felul de alte inițiative pentru comunitate.