2. Relatia de cuplu.
Referitor la relatia de cuplu, doamna psiholog ne-a explicat foarte multe; incerc sa redau pe scurt o parte dintre aspecte:
- ne-a vorbit despre pozitionarea relatiei in raport cu cele doua persoane care formeaza cuplul; ne-a povestit despre reactiile posibile ale cuplului care se confrunta cu infertilitatea;
- s-a discutat despre efectele negative ale faptului ca avem tendinta sa ne comparam cu alte persoane. Comparatiile utile sunt doar cele in care ma compar cu mine insumi/ insami;
- am primit explicatii legate de tendinta oamenilor de a fi perfectionisti. Cautarea perfectiunii este daunatoare, acesta nu exista, este volatila si conjuncturala. Iar persoanele care gandesc "in alb si negru", au tendinta de a aplica acest lucru si in familie, cu efecte negative;
- in cadrul relatiei, membrii cuplului nu trebuie sa judece, nu trebuie sa puna etichete; in relatie este absolut interzisa generalizarea (nimeni nu este esentialmente bun / rau / prost);
- membrii unui cuplu nu trebuie neaparat sa petreaca foarte mult timp impreuna, trebuie sa puna accent pe calitate in relatie;
- atitudinea fata de noi insine si fatza de cei din jur; este vorba de "analiza tranzactionala" a lui Eric Berne (cea mai cunoscută expresie a dezideratului AT este „Eu sunt OK – Tu ești OK”. Realizarea și întărirea poziției OK-OK se produce odată cu recunoașterea meritelor și valorii fiecărei persoane. Analiza Tranzacțională privește individul ca fiind „OK”, deci capabil de schimbare, creștere si interacțiune sănătoasă)
http://ro.wikipedia.org/wiki/Analiz%C4% ... onal%C4%83" onclick="window.open(this.href);return false;
Cat priveste cuplul cu probleme de infertilitate, s-a discutat despre dinamica pozitionarii problemei fatza de membrii cuplului.
Totul a fost interactiv, atmosfera a fost de la degajata in sus!
Data viitoare vom continua cu "tabu" in relatia de cuplu, comunicare in relatie, criza de cuplu.
Pana atunci, avem si tema pentru acasa: trebuie sa raspundem individual la toate intrebarile de pe prezentarea postata la prima reuniune.
Multumim din inima doamnei psiholog Cristiana Haica!
P.S. ii las pe colegii mei de grup sa povesteasca despre intalnire - inclusiv cat de savuros a decurs la inceput prezentarea fiecaruia.