by SOS Infertilitatea » Wed Mar 09, 2011 10:45 pm
Declaratie de presa sustinuta de secretarul de stat la Oficiul Român pentru Adopţii, Bogdan Panait:
Bogdan Panait: Bună ziua. Astăzi este de fapt rezultatul unei munci de circa doi ani de zile, doi ani în care am consultat, în repetate rânduri, toţi actorii implicaţi în procesul de adopţie, începând cu directorii de direcţii, cu cei care lucrează în serviciile specializate. Pe de altă parte, este începutul unui drum, este finalul unui drum şi începutul unui alt drum în care am înfiinţat Corpul de Control al Oficiului Român pentru Adopţii tocmai pentru a supraveghea şi analiza modalitatea în care se aplică legea. Pe de altă parte, am reuşit, printr-o hotărâre de guvern, să înfiinţăm la nivelul fiecărui direcţii de asistenţă socială şi de protecţie a drepturilor copilului din cadrul consiliilor judeţene, deci cele 47, o structură specializată în adopţie şi post-adopţie. Această structură are doi asistenţi sociali, doi psihologi şi un jurist - este structura standard - structură care va fi instruită în circa doi ani de zile, cu experţi români şi străini, în aşa fel încât în următorul timp să avem un sistem coerent de adopţie şi post-adopţie la nivelul ţării şi un sistem profesionist. Ce aduc nou modificările? După cum ştiţi, noi am mai ieşit în presă şi am discutat aceste lucruri. Am redefinit noţiunea de adopţie internă şi internaţională precizând practic ce înseamnă domiciliul şi reşedinţa - am clarificat acest lucru - care vine în sprijinul familiilor. Pe de altă parte, am corelat legislaţia cu noul Cod Civil adoptat, am introdus acea prevedere de care am vorbit foarte mult şi care a fost foarte mult discutată, proba ADN-ului pentru cei care recunosc un copil dintr-o legătură extraconjugală, şi care, sigur, este o acţiune premergătoare recunoaşterii soţiei şi adoptabilităţii copilului. De asemenea, un lucru care iarăşi trebuie subliniat: am găsit soluţii pentru anumite categorii de copii ca ei să fie mai repede declaraţi adoptabili, deci, să fie la vârste mai mici adoptaţi aşa cum doresc foarte multe familii de români. Astfel, pentru copiii care au părinţi necunoscuţi, nu e nimeni pe certificatul de naştere mai simplu, ei pot fi declaraţi adoptabili la 30 de zile după obţinerea certificatului de naştere. De asemenea, un lucru care este foarte important: am reglementat situaţia copiilor ai căror părinţi, timp de un an de zile, manifestă dezinteres faţă de situaţia lor, chiar dacă sunt în cadrul sistemului de protecţie, în aşa fel încât, după un an de zile, ei să poată fi declaraţi adoptabili. Vrem deci să micşorăm durata de staţionare a copilului în sistemul de protecţie. Vreau să vă fac o precizare, şi anume că astăzi, în centrele de plasament, un copil de circa 6 ani şi jumătate în asistenţă maternală stă circa 5 ani, deci, perioadă în care el clar rupe legătura cu familia şi posibilitatea de reintegrare se diminuează foarte mult. Ca să eliminăm acest risc, să stea foarte mult în sistem am introdus această clauză, în aşa fel încât, după un an de zile, dacă părinţii sunt dezinteresaţi de situaţia copiilor, dacă nu manifestă niciun interes faţă de copilul respectiv el poate să fie declarat adoptat. Am introdus şi am clarificat perioada de monitorizare a adopţiei timp de doi ani şi aici am introdus serviciile pe care le putem acorda în această perioadă în aşa fel încât să venim în sprijinul familiei şi să avem garanţia că adopţia a fost una reuşită. Şi aici vreau să fac precizarea legată de un lucru destul de discutat privind aceea reticenţă pe care o au multe familii româneşti atunci când trebuie să-i spună copilului că este adoptat. Noi milităm pentru acest lucru, recomandăm acest lucru şi dăm consiliere şi sprijin pentru familiile care au nevoie de consiliere când îi spun copilului că este adoptat. Sunt câteva dintre măsurile esenţiale pe care le-am pregătit. Desigur, legea a fost postată pe site-ul nostru, va fi din nou afişată. Ea va urma parcursul şi va merge în discuţia Parlamentului în aşa fel încât să poată să intre cât mai repede în vigoare. Un lucru foarte important pe care vreau să vi-l precizez este că ne-am asumat ca Oficiul Român pentru Adopţii, fără să ceară vreun post în plus, să preia o parte din potrivirea teoretică dintre copil şi familie. Ce urmărim prin acest lucru? Să mărim numărul de adopţii, să avem o imaginea mai clară a sistemului şi a modalităţii în care se face adopţia, pe de o parte, iar pe de altă parte, să venim în sprijinul familiilor - şi aici fac o paranteză: sunt familii care au 2-3 atestate deschise, deci, 2-3 ani de zile în care nu au fost niciodată solicitaţi să vadă un copil, şi acest lucru vrem să-l reglementăm - intenţia noastră este să mărim numărul de adopţii, intenţia noastră este să mărim numărul de copii adoptabili, intenţia noastră este să venim în sprijinul familiilor care vor să adopte copii.