Un articol foarte recent (iunie 2018) despre un studiu care bulverseaza tot ce credeati ca stiti despre NK.
Celulele NK din mucoasa uterina „nu sunt razboinice”. Ele și-au transformat „săbiile” în „lopeți” devenind „scut” pentru sarcina
Acest studiu ar putea duce la crearea de noi medicamente care ar putea îmbunătăți șansele de reușită a nașterilor și ar ajuta femeile să evite anumite boli în cazul în care sunt expuse la acest risc.
Conform cercetătorilor israelieni, corpul unei femei memorează dificultățile întâmpinate cu ocazia primei sarcini și se adaptează pentru a încerca să le evite cu ocazia sarcinilor ulterioare.
Cercetătorii, care activează în cadrul Centrului Medical Hadassah și al Universității ebraice din Ierusalim, susțin că studiul lor cu durata de șase ani cu privire la rolul anumitor celule în timpul sarcinii ar putea constitui punctul de plecare pentru crearea de noi medicamente care ar reduce complicațiile din timpul nașterii.
Cercetările lor cu privire la „memoria antrenată” a celulelor NK („natural killer”) care combat virusurile și tumorile au indicat faptul că celulele care au rolul de a ajuta fetusul să se instaleze în uter și de a feri femeia de boli precum pre-eclampsia sau retardul de creștere intra-uterină sunt mai active cu ocazia unei a doua sarcini, deoarece „își amintesc” de prima sarcină, fiind, astfel, mai bine pregătite pentru sarcinile ulterioare.
„Este un aspect clinic recunoscut: a doua sarcină este mai ușoară decât prima”, a declarat pentru Times of Israël profesorul Simcha Yagel, șeful secției de obstetrică și ginecologie din cadrul Centrului Medical Hadassah, care a făcut parte din echipa de cercetare. Fetusul se implantează în general mai bine în cazul unei a doua sarcini; bebelușii sunt mai rezistenți, iar sarcina este mai puțin expusă la boli precum pre-eclampsia, o complicație care determină creșterea tensiunii arteriale și provoacă și alte neajunsuri mamei.
Conform acestuia, noul studiu, publicat în revista Immunity, propune o explicație celulară și moleculară pentru acest fenomen.
„Dacă am ști de ce a doua sarcină este mai ușoară decât prima, am putea face poate ceva pentru a ajuta femeile care prezintă un risc ridicat – spre exemplu în timpul procesului de fertilizare in vitro sau în cazul femeilor cu vârsta mai înaintată”, a declarat acesta.
Studiul, care a durat mai mult de șase ani și care se bazează pe sute de eșantioane de mucoasă uterină, a fost coordonat de Moriya Gamliel, de Dr. Debra Goldman-Wohl, împreună cu profesorul Ofer Mandelboim din cadrul departamentului de cercetare în imunologie și cancerologie din cadrul Universității ebraice din Ierusalim, și de Yagel.
În munca de cercetare, aceștia au studiat celulele „natural killer” (NK) – acestea sunt celule prezente în sistemul nostru imunitar, atât la bărbați, cât și la femei, care au sarcina de a lupta împotriva virusurilor și a tumorilor.
Totuși, există de asemenea celule NK ce se regăsesc în mucoasa uterină la începutul unei sarcini. Aceste celule nu sunt „războinice”, a declarat Gamliel. Dimpotrivă, ele și-au transformat „săbiile” în „lopeți” și au devenit astfel „scut”, rolul lor fiind acela de a contribui la dezvoltarea fătului, a declarat acesta într-un comunicat.
În cazul unei sarcini, aceste celule au două misiuni, explică Yagel. „Rolul lor principal este acela de a contribui la implantarea reușită a fetusului, iar rolul secundar este acela de a opri virușii și alte boli. În jur de 70% din celulele mucoasei uterine sunt celule NK.”
Rolul lor în sarcină este „foarte important”, a adăugat el. Acestea provin probabil din măduva osoasă a mamei sau se regăsesc în endometrul uterului – și sunt declanșate la începutul sarcinii, ajutând astfel fetusul să supraviețuiască.
Cercetătorii au studiat diferențele dintre celulele NK la prima sarcină și celulele NK în cazul celei de-a doua sarcini și au făcut o descoperire uimitoare. Au găsit o „populație unică” de celule NK în cazul sarcinilor secundare și repetate – care sunt caracterizate de un număr mai mare de receptori – NKG2C și LILRB1-. Au denumit aceste celule „celulele NK antrenate pentru sarcină”.
„De-a lungul mai multor ani, cercetătorii au considerat că celulele NK nu au memorie”, a declarat Yagel. Pe parcursul studiului, cercetătorii au constatat că, de fiecare dată când există o sarcină recurentă – și anume, nu cu ocazia primei sarcini, ci cu ocazia sarcinilor următoare – celulele NK „își amintesc” de prima experiență a sarcinii și își îmbunătățesc funcția data următoare.
Nu a fost constatată nicio diferență între aceste celule cu ocazia celei de-a doua sarcini și a sarcinilor următoare, a declarat Yagel.
Cu ocazia celei de-a doua sau a treia sarcini, celulele NK „își amintesc” de prima sericină și sunt „mai bine pregătite”, a spus el. Acestea acționează mai rapid și mai eficient. Ele așteaptă elementul declanșator „pentru a face tot ceea ce este necesar pentru o sarcină reușită”. Această memorie persistă atât între sarcini, cât și în timpul sarcinilor, a adăugat el.
Prima sarcină „deschide calea celei de-a doua”, a declarat Yagel. Rezultatele sfidează orice logică, a spus el, deoarece ne-am fi așteptat ca prima sarcină să fie optimă și să deschidă calea altor sarcini. Nu este ușor de înțeles „de ce natura sau Dumnezeu ne-a construit în acest mod”, subliniază el.
Secretul este de a trece cu bine de prima sarcină, iar celelalte vor fi mai ușoare.
Această idee ar putea ajuta cercetătorii să găsească un mijloc de a „sări peste” dificultățile primei sarcini și de a contribui la formarea celulelor NK încă de la început, a spus el, ceea ce ar contribui la dezvoltarea de noi medicamente pentru a trata bolile specifice implantării dificile.
Sursa:
https://fr.timesofisrael.com/les-cellul ... raelienne/, articol publicat pe 17 iunie 2018