Galadriel wrote: ↑Tue Sep 24, 2019 5:02 pm
Fetelor, din seria "Nu m-a întrebat nimeni, dar eu totuși răpsund", mă bag si eu în seamă cu niște observații vis-as-vis de povestea cu vârsta avansată și ovocitele donate.
M-a "triggered" Lorelei cu citatul din ultimul meu mesaj pe grupul FB, în care mă refeream la victoria fantastică a dnei Udrea, însărcinată la 44 de ani tocmai când era fugară în Costa Rica, pe când de fapt la 43-44 de ani șansele de a reuși prin FIV cu ovocite proprii sau natural cu istoric de infertilitate sunt catastrofal de mici, spre imposibile. Nu-mi retrag comparația cu aterizarea extratereștrilor în balcon.
Între timp, a mai apărut o figură celebră în peisajul românesc și a declarat că a rămas gravidă natural la 50 de ani (da, da, ați citit bine, nu dați fuga la Visine). Prin urmare, discursul public de la noi cu privire la fertilitate este HALUCINANT. Iar educația pe subiect, inclusiv în rândul ginecologilor, este adesea ZERO. Altfel nu se explică de ce sunt femeile sfătuite să tot încerce natural, așa, câte 5 ani, între 35-40 de ani, poate poate. Poate poate daca făceau 1-2-3 FIV-uri cu ultimele lor ovocite bune nu trebuiau să audă la 39-41 că șansele lor sunt, generos, pe la 5%.
For the record, eu sunt un caz care a încercat 3 FIV-uri cu ovocite proprii între 39-40 de ani și l-a oprit singură pe al 4-lea, din lipsă de răspuns optim. Sunt pe forum diverse însemnări în care am povestit în detaliu ce și cum, nu de asta sunt acum aici. Da, în momentul de față, de motive personale ce nu au nicio treabă cu acceptarea realității, ci doar cu un moment biografic nefast, vorbesc de pe margine.
Sunt aici ca să vă rog sa nu va lăsați amăgite de mirajul reușitei automate cu ovocite donate. Adica să nu amânați nici această variantă, foarte greu de acceptat, deoarece cunosc deja personal cazuri în care și așa, cu material genetic feminin donat, reușita s-a lăsat așteptată, nu a venit deloc sau a fost nevoie de pasul următor, și mai dificil emoțional, al dublei donări sau al embrioadopției. Și a mai durat și asta încă vreo 2-3-4 ani, ani în care te afunzi în disperare, depresie și probleme financiare, pentru că un FIV cu donate începe de la 5000 de euro. Nu, ovocitele congelate oferite acum de clinicile românești nu sunt o șansă bună. Tot în Cehia sau Grecia ajungeți, deci adăugați lejer înca 1000-1500 pe cazare, mese, transport, medicație și investigații de pregătire.
Nu pierdeți din vedere factorul masculin - o spermogramă mai puțin perfectă poate da probleme inclusiv la donate. NU, clinicile nu garantează blastociști în cazul donatelor decât dacă spermograma e bună. In restul cazurilor, e la noroc. Cehii stimulează usor donatoarele, deci primești cam 6-8 ovocite, cu noroc 9-10. Din care dacă rămâi cu 2-3 blastociști cu o spermogramă imperfectă e chiar bine. Evident, vorbim despre femei donatoare foarte tinere, la cerere poți primi donatoare cu fertilitate dovedită.
Încă 2 lucruri mai spun și nu vă mai plictisesc - un blastocist obținut dintr-un ovocit tânăr e cu totul altceva decât unul "provenit" dintr-un ovocit "bătrân" (regret, dar îmbătrânirea nu e o boală sau o rușine, ci un lucru firesc). Cunosc personal pe cineva care a obținut la 42 de ani șase blastociști și tot degeaba, nu mai pun la socoteală nenumăratele cazuri despre care am tot citit. Blastociști la greu, sarcină evolutivă sau copil născut - zero. Psihic, te poate termina toată încercarea asta - îmi vine în minte un caz de pe fertility firends care a făcut peste 30 de FIV-uri naturale după ce a reușit, incredibil, să aibă o fetița prin FIV cu un singur embrion de ziua 3 la 39 de ani. Momentan e out of job, intr-o depresie cumplită și punea pe forum întrebarea dacă credem că e dusă. Mie mi se rupe inima când aud așa ceva.
Stiu că suntem blocați în numere și că ne dă speranță că uite, suntem la 39- 42 și încă obținem embrioni care par ok. Poate data viitoare va fi jackpot. Nenumărate studii arată cam care e realitatea genetică cu acești embrioni aparent morfologic ok in cazul pacientelor de 42-43 de ani - 90% sau chiar toți sunt aneuploizi. Departe de mine gândul de a vă descuraja. Din contră, aș vrea să nu uitați un lucru - îmbătrânirea genetică și erorile ce apar în desjuncție (de unde "incompetenta" genetică a ovocitelor bătrâne) nu pot fi corectate în niciun fel. Ele sunt un dat al naturii și al speciei noastre, care oricum are cea mai mare rată a aneuploidiilor embrionare. Mai pune în ecuație și un spermatozoid imperfect si te abonezi la ceva ce poate fi mult mai rău decât beta negativ - o biochimică sau un avort.
Al doilea și ultimul lucru - nu uitați că un uter de 44-46 nu e același lucru cu un uter sub 40. Studiile arată o curbă descendentă inclusiv pe reușita cu donate la vârste în jur de 45, deci faptul că aveți undă verde în UE până la 50 nu e motiv să amânați.
Închei prin a va spune că știu ca nu te poti elibera de "obsesia" propriei moșteniri genetice decât dacă încerci, chiar cu șanse de aterizarea extratereștrilor, cu ovocite proprii. In momentul de față, vă spun sincer că aș fi preferat să mă opresc la primul FIV ratat și să mă adun rapid anul trecut. Stiu, rațional, că nu as fi putut. Am suferit absolut devastator după legătura genetică, și aș fi vrut să n-o fi făcut, pentru că am realizat, ultra-tardiv, că maternitatea și legătura genetică sunt două componente ce nu au nicio legătură una cu cealaltă, în profunzimea lucrurilor. Mai mult, copilul trebuie să aiba părinți în viață până cel puțin după 30 de ani. 45 +30 = 75.
Am scris tot romănoiul ăsta profitând de caliatea absolut decentă a discursului de pe acest forum, unde activează participante de o calitate umană și o decență extraordinare. Lorelei (draga mea Lorelei), Jurnalut, Georgiana, Yminodora, Acmi, Miha80, toate fetele de aici de fapt, la care mă gândesc mereu cu drag și cărora le țin pumnii sau mă bucur pentru reușitele lor, sunt un grup minunat. Nu se compară atmosfera de aici cu cea de pe grupul FB, unde am citit faze năucitoare chiar de la o admin (s-a corectat rapid după ce le-a numit pe donatoarele de ovocite "vânzătoare de ovocite", după ce am sărit ca pantera, dar, na, a zis-o pentru că a gândit-o. Mai face ordine Nicole, dar nici ea nu e paznic pe 10.000 de utilizatori. Fore the record, donatoarele în Cehia primeau, după ultimele info pe care le am, 500 de euro. Halal "vânzare".)
O să mai intru din când în când să vă obosesc, n-ați scăpat. Să reușiti fetelor, vă doresc din tot sufletul. Vă îmbrățisez.