Infertilitatea de-a lungul timpului

Marturii despre lupta cu infertilitatea. Povesti cu happy-end. ...Sau fara.
Post Reply
User avatar
SOS Infertilitatea
Administrator
Posts: 10392
Joined: Fri Sep 11, 2009 3:03 pm
Contact:

Infertilitatea de-a lungul timpului

Post by SOS Infertilitatea » Mon May 21, 2018 4:35 am

Infertilitatea de-a lungul timpului –
și cum a schimbat procedura FIV modul în care ne raportăm la aceasta



[Articol aparut in The Conversation si tradus de voluntarii SOS Infertilitatea.]


La o primă vedere, Louise Brown arăta exact la fel ca mii de alți bebeluși în momentul în care ochii săi clipind confuz au întâlnit publicul în dimineața zilei de 27 iulie 1978. Dar, fiind vorba despre primul copil născut cu ajutorul tehnicii de fertilizare in vitro (FIV), fetița era absolut unică în istoria umanității.

Patruzeci de ani mai târziu, piața media este saturată cu articole referitoare la experiențe legate de infertilitate. Există o dezbatere frecventă cu privire la posibilele pericole pe care le implică tehnologiile prezente și viitoare din domeniul reproducerii umane. Aceste tehnologii includ injectarea intra-citoplasmatică a spermei (injectarea directă a spermei în ovocite obținute ca urmare a procedurii FIV), transplantul de uter, uterul artificial și clonarea umană.

Media este interesată de infertilitate pentru un motiv întemeiat. Aceasta rămâne în continuare în prezent o problemă reală, dureroasă pentru multe persoane. În anul 2010, un număr estimativ de 48,5 milioane de cupluri din lumea întreagă erau infertile. Nu vom ști niciodată câte persoane au suferit de infertilitate în generațiile trecute – nu au fost realizate niciodată statistici –, dar există motive de îngrijorare cu privire la creșterea acestui procent în prezent.

In prezent, se dă vina pentru nivelul scăzut de fertilitate pe modificările de ansamblu care au afectat viața femeilor din Occident la începutul secolului 21. Vârsta medie a primei sarcini este din ce în ce mai ridicată în Anglia și în Țara Galilor, dar și peste tot în Europa. Motivele care stau în spatele acestei schimbări sunt complexe; totuși, în Europa de Vest, acestea fac referire la oportunitățile educative și profesionale din ce în ce mai bune adresate femeilor și la modelele diferite referitoare la viața de familie. Lipsa copiilor este adesea percepută ca fiind un rezultat direct al acestor schimbări.

Din aceste motive, mulți oameni cred că infertilitatea este, în mod clar, un fenomen modern. De asemenea, atunci vine vorba la infertilitate, lumea se gândește direct la abordările medicale moderne de a o trata. Totuși, istoria infertilității a început cu mult înainte de anul 1978; diferit este faptul că, în trecut, oamenii nu o considerau deloc infertilitatea o condiție medicală.
Bărbații suferă la rândul lor de probleme de fertilitate și dezbaterea publică referitoare la infertilitatea masculină este din ce în ce mai prezentă. Totuși, dacă ne uităm în trecut, putem observa că, în general în istorie, femeile erau cele învinuite pentru lipsa copiilor. Într-un anumit sens, acest lucru nu s-a schimbat după anul 1978. Din moment ce procedura FIV este o tehnologie aplicată femeilor, aceasta contribuie la rândul ei la a pune în lumină faptul că doar sistemul reproducător al femei poate „da greș”.

La cea de-a patruzecea aniversare a lui Louise Brown, credem că se impune să reflectăm asupra modului în care femeile s-au raportat la infertilitate în trecut și la modul în care ne raportăm la infertilitate în societatea modernă. Este o bună ocazie de a analiza istoria îndelungată a infertilității și felul în care s-a schimbat mentalitatea oamenilor cu privire la lipsa involuntară de copii.
I always wondered
why somebody didn’t do
something about that,
then I realized
I AM SOMEBODY.

[...and you, and you!]

Grup FB infertilitate si actiuni asociative
Grup FB proceduri cu gameți donati
Grup FB adoptie
Grup FB sarcina & parenting

Pagina FB infertilitate
Pagina FB adoptie
Pagina FB a initiatoarei Asociatiei


Image ... Image... Image ... Image ...Image ... Image... Image

User avatar
SOS Infertilitatea
Administrator
Posts: 10392
Joined: Fri Sep 11, 2009 3:03 pm
Contact:

Re: Infertilitatea de-a lungul timpului

Post by SOS Infertilitatea » Mon May 21, 2018 4:36 am

O istorie îndelungată

Aproape că uităm faptul că, cu doar câteva decenii în urmă, nașterea unui copil obținut prin FIV era percepută la modul general ca fiind un miracol științific. Totuși, scrieri și povești referitoare la infertilitate regăsim încă din perioada textelor medicale din Egiptul antic, din Grecia antică și chiar înainte.

Întreaga tradiție iudeo-creștină începe cu povestea lui Avraam și a Sarei, care își doreau cu disperare un copil. În legendele din Islanda, în istoriile narative indiene și în piesele din Grecia antică regăsim povești referitoare la lipsa de copii, la nașteri miraculoase și la adopții, povești care au devenit universale.

În alte vremuri, cuplurile aveau în vedere tot felul de remedii pentru infertilitate. Se rugau și mergeau în pelerinaje. În Anglia medievală, femeile și bărbații recurgeau la remedii care conțineau organe sexuale provenite de la animale, crezând că acestea le vor stimula propriul aparat reproducător. În Europa secolului 18, femeile fără copii erau încurajate „să meargă la băi” în orășelele de profil pentru a-și calma nervii și pentru a preveni spasmele uterine. Mai recent, la jumătatea secolului 20, doctorii care considerau că infertilitatea feminină este o condiție psiho-somatică recomandau adopția ca „remediu”. Aceștia susțineau că faptul de a deveni mama unui copil adoptat le ajută pe femei să se relaxeze și le sporește șansele de a concepe.

Dincolo de cântecul referitor la soțiile lui Henry VIII pe care îl învață copiii britanici la locul de joacă – „a divorțat de ea, i-a tăiat capul, a murit; a divorțat de ea, i-a tăiat capul, a supraviețuit” – se află de fapt o poveste referitoare la dorința disperată și sângeroasă a regelui de a avea mai mulți copii. În epoca modernă, piesa lui Federico García Lorca din 1934, Yerma, reinterpretată recent în cadrul unei producții apreciate pe scena teatrului londonez Young Vic, a prezentat dorința obsesivă a unei femei de a deveni mamă – o poveste care s-a regăsit de altfel în multe replici din serialele prezentate la televizor în ultimele decenii.

Totuși, în pofida acestor probe istorice, mulți oameni consideră în continuare infertilitatea ca fiind un produs al epocii moderne. Un motiv în acest sens este reprezentat de faptul că însăși tehnologia FIV a făcut ca infertilitatea să devină vizibilă la nivel social într-un mod fără precedent în ultimele decenii. Poveștile din ziare, sondajele comandate de stat și relatările orale ne arată că, în anii '50 și mai devreme chiar, cuplurile britanice considerau adesea apariția copiilor ca fiind pe deplin dependentă de noroc. În acest sens, o femeie născută în anul 1943 i-a declarat lui Elizabeth Roberts, istoric al poveștilor orale: „Natura... te poate păcăli, nu-i așa? Dintotdeauna mi-au plăcut copiii, și totuși n-am reușit să am niciunul.”

Odată cu nașterea primului copil conceput prin intermediul tehnologiei FIV în anul 1978, asemenea replici fataliste nu mai sunt atât de frecvente. Furtuna mediatică declanșată de conceperea și nașterea bebelușului Brown (se spune că ziarul Daily Mail a plătit familiei Brown suma de 325.000 lire sterline pentru a deține drepturile exclusive asupra poveștii cu pricina) a adus infertilitatea în atenția opiniei publice și a încurajat alte cupluri să caute în mod proactiv ajutor medical și soluții tehnologice pentru infertilitate. Anumite femei care recurg actualmente la procedura FIV consideră că această tehnică funcționează pentru oricine. Multe femei sunt șocate atunci când descoperă rata de eșec destul de ridicată a unui singur ciclu FIV. Rata de succes pentru o femeie cu vârsta sub 35 de ani care reușește să dea naștere unui copil viu este de 32,2%; aceasta scade la doar 1,9% în cazul femeilor care depășesc 44 ani, conform datelor Serviciului Național de Sănătate din Marea Britanie din anul 2010.

În doar 40 de ani, o tehnologie care era percepută la un moment dat ca fiind echivalentă unui miracol a ajuns să fie considerată ca fiind un leac universal pentru problemele de fertilitate. Apariția tehnologiei FIV a făcut ca infertilitatea să devină o chestiune de interes în spațiul public și a determinat opinia publică să considere că infertilitatea este o problemă modernă care poate fi rezolvată. Totuși, există și alte motive, în afară de tehnologia FIV, pentru care infertilitatea pare a fi un fenomen care datează de la sfârșitul secolului 20. Anumite schimbări, care au început cu 20 de ani mai devreme, au determinat femeile să se raporteze altfel la propriul corp.
I always wondered
why somebody didn’t do
something about that,
then I realized
I AM SOMEBODY.

[...and you, and you!]

Grup FB infertilitate si actiuni asociative
Grup FB proceduri cu gameți donati
Grup FB adoptie
Grup FB sarcina & parenting

Pagina FB infertilitate
Pagina FB adoptie
Pagina FB a initiatoarei Asociatiei


Image ... Image... Image ... Image ...Image ... Image... Image

User avatar
SOS Infertilitatea
Administrator
Posts: 10392
Joined: Fri Sep 11, 2009 3:03 pm
Contact:

Re: Infertilitatea de-a lungul timpului

Post by SOS Infertilitatea » Mon May 21, 2018 4:37 am

Alegere și control

În Marea Britanie, contraceptivele orale au devenit disponibile în anul 1961, iar avortul a fost legalizat șase ani mai târziu. În următoarele decenii au urmat modificări majore legate de viața sexuală, reproducere și viața de familie. Deoarece femeile au putut să planifice nașterile și să le reducă numeric, rata nașterilor a scăzut, iar vârsta medie a primei sarcini a crescut. În același timp, sexul înainte de căsătorie, copiii ilegitimi și divorțul au devenit fenomene din ce în ce mai frecvente. Din ce în ce mai multe femei căsătorite aveau un loc de muncă. Mișcarea de eliberare a femeilor a proclamat faptul că acestea trebuie să-și ia viitorul în propriile mâini.

Mai presus de toate, aceste evoluții au condus la cristalizarea unei noi opinii conform căreia, pe termen lung, oamenii trebuie să fie capabili să-și controleze viitorul din perspectivă reproductivă. În practică însă, nu toate femeile puteau avea acces cu ușurință la contracepție sau la avort. Abia în anul 1974 pilula contraceptivă a fost pusă la dispoziția tuturor femeilor în mod gratuit de Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie, indiferent de statutul civil sau de vârstă. Totuși, în anii 60 și 70, dezbaterile publice, politica socială și discursul politic au insistat asupra unor concepte precum alegerea și controlul. Din cauza acestei insistențe, problema infertilității era adesea ignorată.

Ignoranța publică referitoare la situația cuplurilor infertile era dată de faptul că o planificare familială mai eficientă a însemnat mai puțini nou-născuți disponibili pentru adopție. La momentul nașterii bebelușului Brown în anul 1978, regăsim o serie de circumstanțe unice: schimbările sociale încurajaseră femeile să creadă că dețin controlul total asupra propriilor destine, în timp ce progresul tehnologiei a creat o încredere fără precedent în puterea femeilor de a-și controla fertilitatea.

Totuși, în același timp, se renunța la una dintre soluțiile tradiționale ale infertilității. Deși cuplurile fără copii au și astăzi posibilitatea adopției, este posibil ca acestea să adopte copii mai mari, și nu bebeluși. De asemenea, adopția copiilor este în prezent reglementată mult mai strict în Anglia decât era la începutul secolului 20. Anumite cupluri nu sunt considerate potrivite pentru adopție, iar altele decid să nu mai continue demersurile în acest sens după ce au depus cererile inițiale.
I always wondered
why somebody didn’t do
something about that,
then I realized
I AM SOMEBODY.

[...and you, and you!]

Grup FB infertilitate si actiuni asociative
Grup FB proceduri cu gameți donati
Grup FB adoptie
Grup FB sarcina & parenting

Pagina FB infertilitate
Pagina FB adoptie
Pagina FB a initiatoarei Asociatiei


Image ... Image... Image ... Image ...Image ... Image... Image

User avatar
SOS Infertilitatea
Administrator
Posts: 10392
Joined: Fri Sep 11, 2009 3:03 pm
Contact:

Re: Infertilitatea de-a lungul timpului

Post by SOS Infertilitatea » Mon May 21, 2018 4:39 am

Tehnologia deține răspunsurile

Interesul față de tehnologie poate fi identificat chiar mai devreme. Încă din anii 30, era posibilă detectarea timpurie a sarcinilor prin măsurarea nivelului de progesteron din urina femeii. În acea perioadă, testarea respectivă era scumpă, dar la începutul anilor 60 a fost inventat testul de sarcină efectuat acasă, acesta devenind foarte accesibil în Occident. În anii 50 a fost dezvoltată tehnologia pe bază de ultrasunete, iar în anii 70 obstetricienii recomandau utilizarea acestei tehnici în cazul tuturor femeilor însărcinate.

Această posibilitate de a vedea fătul în uter este universal valabilă astăzi, dar a schimbat fundamental raportarea la o sarcină. În secolele trecute nu aveam de-a face cu un atare fenomen. Primele autorități moderne în domeniul medical atestă faptul că diagnosticarea sarcinii era adesea pusă sub semnul întrebării. Să luăm drept exemplu sarcina falsă a lui Mary Tudor din anul 1555. Regina Angliei credea cu tărie că este însărcinată, convingere care i-a fost spulberată atunci când data estimată pentru naștere a fost mult depășită. Aceasta fost caracterizată adesea ca având înclinații psihotice, înnebunită fiind de durerea provocată de dorința de a avea un copil. În același timp, curtenii săi credeau că nașterea pruncului regal este iminentă, iar expertiza medicală la zi disponibilă la momentul respectiv nu i-a putut contrazice decât în momentul în care și-au dat cu toții seama că nu va fi adus pe lume niciun copil.

La jumătatea secolului 20, progresul tehnologiei părea de neoprit. La momentul în care tehnologia FIV a fost făcută disponibilă, iar adopțiile au devenit mai dificile, cuplurile își puneau ultimele speranțe de a avea un copil pe care să-l crească încă de la naștere în descoperirile tehnologice. Acesta este contextul esențial în care trebuie să înțelegem reacțiile inițiale referitoare la tehnologia FIV, percepută ca un miracol medical. Până la finalul anilor '60, nimeni nu părea să considere că acest lucru este cu adevărat posibil; și totuși, progresele anterioare, precum pilula contraceptivă și ultrasunetele, au făcut ca, atunci când a apărut tehnologia FIV în domeniul reproducerii umane, aceasta să câștige rapid încrederea oamenilor.

Credința în acest „leac” miraculos a influențat considerabil discuțiile din spațiul public referitoare la infertilitate în deceniile care au urmat – ceea ce, nu în ultimul rând, a contribuit în mod clar la încrederea fără margini pe care multe cupluri o au în procedura FIV.

Toate aceste date indică faptul că, pentru a înțelege experiențele trecutului referitoare la infertilitate, trebuie să ne dăm seama cât de mult au influențat schimbările recente din medicină și tehnologie modul în care ne raportăm la propriul corp. Femeile care nu pot avea copii văd infertilitatea într-un mod diferit față de predecesoarele lor. Totuși, emoțiile prin care trec adesea femeile atunci când se luptă cu infertilitatea rămân aceleași, în linii mari, în ciuda apariției noilor tehnologii.
I always wondered
why somebody didn’t do
something about that,
then I realized
I AM SOMEBODY.

[...and you, and you!]

Grup FB infertilitate si actiuni asociative
Grup FB proceduri cu gameți donati
Grup FB adoptie
Grup FB sarcina & parenting

Pagina FB infertilitate
Pagina FB adoptie
Pagina FB a initiatoarei Asociatiei


Image ... Image... Image ... Image ...Image ... Image... Image

User avatar
SOS Infertilitatea
Administrator
Posts: 10392
Joined: Fri Sep 11, 2009 3:03 pm
Contact:

Re: Infertilitatea de-a lungul timpului

Post by SOS Infertilitatea » Mon May 21, 2018 4:41 am

„Nu sunt femeie în adevăratul sens al cuvântului”

Acest argument se află în centrul unei povești recente referitoare la infertilitate pe care am co-editat-o împreună cu Gayle Davis, istoric al medicinei, poveste care începe în lumea antică și ajunge până în zilele noastre, trecând prin Marea Britanie, Europa, Asia și America de Nord.

Cercetarea mea compară reprezentări ale infertilității în revistele pentru femei de pe piața britanică și în publicațiile feministe din anii '60 și '70. Datorită progresului tehnologiei contraceptive, femeile prezentate în aceste publicații considerau adesea că nu sunt capabile să-și controleze soarta în materie de reproducere. Erau mai puțin pregătite decât femeile din generațiile anterioare pentru eventualitatea în care nu ar putea avea copii. Trebuie spus că, în perioada de dinainte de procedura FIV, în cazul în care femeile aveau dificultăți în a concepe, nu exista nicio promisiune referitoare la o soluție tehnologică eficientă pentru problema lor.
Disperarea era tema cea mai prezentă în articolele referitoare la infertilitate publicate în revistele populare din perioada respectivă. Femeile descriau infertilitatea ca fiind „o tragedie”, un sentiment de „gol”; de asemenea, spuneau că se simt „moarte pe dinăuntru”. Povesteau despre dificultatea de a accepta diagnosticul și despre percepția pe care o au despre infertilitate, pe care o considerau o pierdere ireparabilă. O femeie a declarat chiar unui redactor: „Ar putea oare o femeie să accepte vreodată această tragedie? Și dacă da, spuneți-mi cum anume?”

Aceste femei se așteptau să poată deveni mame. Infertilitatea era o pierdere a acestui viitor pe care îl anticipaseră. Mai mult decât atât, ele simțeau că lipsa de copii era o pierdere a identității feminine. Victima infertilității se auto-descria adesea cu următoarele cuvinte: „nu sunt femeie în adevăratul sens al cuvântului”. Mai presus de toate, femeile infertile se simțeau diferite de femeile însărcinate și de mame.

O femeie a povestit următoarele: „stăteam în fața magazinului Mama și copilul, uitându-mă în vitrină, în timp ce din ochi îmi curgeau lacrimi”; altele aveau rețineri în a vizita prietene care născuseră recent. Aceste descrieri ale stărilor prin care trece o femeie infertilă au rămas constante, în mod uimitor, în ciuda schimbărilor sociale fundamentale petrecute în ultimele două decenii. Femeile au descris stări similare în publicațiile feministe, dar și în revistele populare. Atât înainte, cât și după anul 1978, atunci când s-a născut bebelușul Brown conceput prin FIV, femeile infertile treceau prin emoții intense, precum neputința și disperarea.
I always wondered
why somebody didn’t do
something about that,
then I realized
I AM SOMEBODY.

[...and you, and you!]

Grup FB infertilitate si actiuni asociative
Grup FB proceduri cu gameți donati
Grup FB adoptie
Grup FB sarcina & parenting

Pagina FB infertilitate
Pagina FB adoptie
Pagina FB a initiatoarei Asociatiei


Image ... Image... Image ... Image ...Image ... Image... Image

User avatar
SOS Infertilitatea
Administrator
Posts: 10392
Joined: Fri Sep 11, 2009 3:03 pm
Contact:

Re: Infertilitatea de-a lungul timpului

Post by SOS Infertilitatea » Mon May 21, 2018 4:42 am

O stigmatizare istorică

Se pare că infertilitatea a fost stigmatizată în contexte istorice diferite. Femeile aristocrate din Japonia erau disprețuite dacă, odată căsătorite, nu concepeau copii. În Anglia secolului 16, femeile fără copii sufereau, deoarece maternitatea era percepută ca fiind marca cea mai importantă a feminității. În Franța secolului 19, mulți doctori explicau infertilitatea ca fiind rezultatul avorturilor, al bolilor venerice sau al promiscuității.

În societăți cu totul diferite, femeile au suportat stigmatul vinei pe care ar fi purtat-o pentru problemele lor de fertilitate. Și totuși, în anumite circumstanțe, femeile au fost stigmatizate de asemenea atunci când doreau să găsească ajutor. La jumătatea secolului 20, se discuta mult dacă femeile căsătorite care au conceput prin intermediul inseminării artificiale folosind spermă de la donator au comis un „adulter”. În majoritatea cazurilor, de-a lungul istoriei, se pare că femeile fără copii pur și simplu nu puteau fi câștigătoare, orice ar fi făcut.

Infertilitatea este adesea văzută astăzi ca fiind o problemă a femeii. În presă, lipsa de copii este adesea pusă pe seama „egoismului” femeii care se străduiește să-și construiască o carieră sau care așteaptă partenerul potrivit înainte de a rămâne însărcinată. Este imperios necesar totuși să analizăm realitatea pentru a înceta să mai arătăm cu degetul cu atâta cruzime. Și bărbații se confruntă cu probleme de fertilitate. Nu toate femeile au probleme de fertilitate deoarece au început demersurile prea târziu. Dar chiar și atunci când scăderea fertilității dată de vârstă este sursa problemei, de ce ar trebui să învinuim o femeie pentru că a ales să aștepte momentul în care a simțit că este pe deplin pregătită să fie mamă?

Ar putea părea deprimant să conchidem că femeile au fost dintotdeauna învinovățite pentru infertilitate. Totuși, faptul de a pune poveștile lor într-o perspectivă istorică ar putea ajuta femeile infertile în prezent. Capacitatea de a cerceta și de a înțelege multiplele motive ale infertilității, precum și diferitele opțiuni deschise celor care nu pot concepe natural ajută membrii cuplului să controleze o situație care îi face să se simtă neputincioși.

Capacitatea de a exercita un control mai bun prin luarea unor decizii informate cu privire la calea de urmat a fost identificată ca fiind un mecanism important pentru a face față infertilității. Înțelegerea istoriei infertilității ar putea avea același efect. Oamenii sunt ființe istorice. Capacitatea de a plasa experiențele într-o perspectivă istorică ar putea să-i ajute pe cei care nu pot concepe un copil să-și înțeleagă situația și să nu se învinovățească.

Trebuie să trecem dincolo de faimoasa fotografie a bebelușului Brown, care probabil nu știa ce va ajunge să reprezinte pentru atâtea milioane de oameni. În schimb, trebuie să ne deschidem ochii și să analizăm ipostazele infertilității umane de-a lungul istoriei – toate acestea pentru a-i ajuta pe oameni să înțeleagă că femeile și bărbații au trebuit să se confrunte cu acest fenomen în toate epocile, învățând astfel din propria luptă.


Sursa: The Conversation.
1 mai 2018 de Tracey Loughran
I always wondered
why somebody didn’t do
something about that,
then I realized
I AM SOMEBODY.

[...and you, and you!]

Grup FB infertilitate si actiuni asociative
Grup FB proceduri cu gameți donati
Grup FB adoptie
Grup FB sarcina & parenting

Pagina FB infertilitate
Pagina FB adoptie
Pagina FB a initiatoarei Asociatiei


Image ... Image... Image ... Image ...Image ... Image... Image

User avatar
SOS Infertilitatea
Administrator
Posts: 10392
Joined: Fri Sep 11, 2009 3:03 pm
Contact:

Re: Infertilitatea de-a lungul timpului

Post by SOS Infertilitatea » Tue Jul 31, 2018 4:58 am

Intre timp: peste 8 milioane de copii conceputi prin fertilizare in vitro.

Unii dintre ei deveniti adulti / parinti. La multi ani, Louise Brown!

Image

Un live despre inceputurile FIV, tinut pe grupul SOS Infertilitatea de catre Nicole, initiatoarea SOS Infertilitatea, cu ocazia implinirii a 40 de ani de la nasterea primului copil FIV: https://www.facebook.com/groups/sustinS ... 854102694/
I always wondered
why somebody didn’t do
something about that,
then I realized
I AM SOMEBODY.

[...and you, and you!]

Grup FB infertilitate si actiuni asociative
Grup FB proceduri cu gameți donati
Grup FB adoptie
Grup FB sarcina & parenting

Pagina FB infertilitate
Pagina FB adoptie
Pagina FB a initiatoarei Asociatiei


Image ... Image... Image ... Image ...Image ... Image... Image


Post Reply